Pluimen voor Woesten in woelige tijden

Als een oude schoolkameraad plots een mailtje stuurt

Op 28 januari ontvangt onze zanger een mailtje van Stefaan Verfaille. De naam doet een belletje rinkelen want er zat iemand met die naam bij onze zanger Bart in het Gentse Sint-Lievenscollege, nu ook al meer dan 35 jaar geleden.

Brief 1

Stefaan schrijft:

“Dag Bart,
Lang verhaal kort … Via via bekwam ik de cd ‘Waterlander’. Echt iets voor jou, zeiden ze me. Vanuit de West-Vlaanders had ik tot mij scha en schande nog nooit van Woesten gehoord. Ze hadden gelijk, het is een schitterende cd!

Afkomstig van Gent , maar vroeger nooit actief met muziek bezig geweest. Het is pas later dat die interesse ontstond en finaal ook het besef kwam dat ik destijds door muzikanten-pur-sang en de-scene-op-zich omringd werd.

Enorm geboeid bekeek ik de film ‘Waterlander’. En Kristof Ysabie zegt het in de film zoals het is want ook ik was één van die gasten die dacht: “Wat voor een weirdo’s zijn me dat.” Toen ik jou in de film hoorde zeggen dat jij school liep op het Sint-Lievenscollege, heb ik lang moeten nadenken. Finaal is het jouw blik op een oudere foto, gevonden op het net, die mijn frank heeft doen vallen. Ok, dat is die kleine gast met zijn grijze frak, zwarte smalle-pijpen broek en grijze lange mantel. Van de club ‘Evergem’. (Ongetwijfeld fietste je mee met ex-klasgenoten Sven Lievens, Tom Parys, Kristof Devos , …) Een Latijnse god die finaal tot ons is nedergedaald in de WB-vuilbak. Wat ik persoonlijk van die tijd meegenomen heb is het leren samenvatten door Bruno De Laet en de liefde voor muziek door toedoen van de heer Demoen. Ik ben die laatste daar eeuwig dankbaar voor want dat is mijn voornaamste hobby geworden. Een manier om op mezelf te zijn en het hoofd te laten leeglopen.

Intussen heb ik jullie tweede cd in mijn bezit. Het is praktisch onmogelijk om een eerste goede indruk nog te overtreffen maar laat me stellen dat de tweede CD ook steen, steengoed is . Wat een harmonieus team! Deze keer was de bonus, de verpakking: een boekje/verhaal over een boerenparochie. Om duimen en vingers van af te likken, het verhaal boeide mij van begin tot eind. Er is niks leuker voor de lezer dan het geflirt met waarheid en fictie. Maar mijn verbeelding hoopt oprecht dat enkel de voorlaatste zin fictie is. En de link naar de tekstfragmenten geven nog meer diepgang aan jullie songs. Het zijn dan ook conceptplaten dat jullie maken! Ik vind dat je een bijzonder vlotte pen hebt voor het schrijven van (song)teksten en verhalen.

Mijn pauze zit er bijna op, ook deze mail. Ik wens jullie allen nog veel succes en mooie projecten toe. Woesten: doe zo voort. Enorm goe bezig!”

Brief 2

Onze zanger Bart antwoordde meteen:

“Hé Stefaan,

Jij was toch die steengoede voetballer hé? Samen met Stijn en Hans Van Doorne, van de betere voetballers op school meen ik mij te herinneren? Eventjes jeugd Gantoise of niet?
Anyway. Als ik volledig verkeerd ben, jouw naam ken ik zeker.

Dat van die Latijnse afdaling naar WB (Wetenschappelijke B), klopt ook. Bij de fantastische Peter Ysabie. Gouden tijd. Blij te lezen wat je daar schrijft. Ik probeer me gewoon wat te amuseren. Momenteel sta ik droog (geen repetities) maar ik ben bezig aan een nieuw verhaal en we gaan er een prentenboek van maken, een maat van mij maakt hilarische tekeningen en daar wou ik wel iets mee doen. Het is iets met ridders, Het Zwin en mezelve als kind.

Ik hou je op de hoogte. Als je geïnteresseerd bent, kan je op onze website ook onze podcast vinden: 20 keer wat zeveren over elk liedje dat op Spotify staat met wat herkenbare geluidsfragmenten erbij.

Mvg,

Bart”

Brief 3

En dan schreef Stefaan nog enkele dagen later dit:

“Hallo Bart,

Als ik in mijn jeugdjaren al een indruk achterliet is het doorgaans dat ik inderdaad op een balleke kon trappen, ik de luidruchtigstte brommer van de school had (een PUCH MV 50 met 2 handvitessen , met de hand geschilderd in de Italiaanse vlag) en dat ik vaak een lederen broek droeg. Het staat me voor dat jij ook behoorlijk voetballen kon. Misschien beetje loom, maar zeer goeie techniek en linkse poot?

Wat mij wat verwart. Heb jij een jaar ‘extra diepgang’ gedaan? Want ik dacht namelijk dat jij min jaar zat en in de klas van Kristof Ysabie. Peter, zijn broer, is inderdaad een toffe pee. Peter heeft mij ooit op geleerd een gitaar te stemmen op het gehoor.

Dat ie toen toch wel succes gekend heeft met The Pink Flowers (halve finale RR 91 of 92  is mij pas veel later bekend geworden. Vind ik achteraf bekeken heel straf, in die tijd zelf wist ik daar niet het minste van. In de film ‘Waterlander’ kwam een momentje van ‘oei’ toen Ysabie Bruno confronteerde met het verschil in ambitie. Maar zulke dingen gebeuren. Was bij Gorki ook wel zo, hé? Begin jaren ’90 heb ik zelf ook nog in een groepke gespeeld, dat nadat we de bassist vaarwel zeiden, Belgian Ugliness heetten . De naam was een reactie op het discussiepunt dat we volgens die bassist niet ‘de juiste look’ hadden om het ver te schoppen .

Ben blij dat ik eens tijd genomen heb om te zeggen dat ik jullie zeer goed vind. Achteraf heb ik toch een beetje spijt van de term ‘boerenparochie’. Dat was om jou te jennen want ik heb al begrepen dat dit dorp en de streek bijzonder veel voor jou betekent . Je bent ook een goede ambassadeur. Hou me inderdaad op de hoogte van alle ontwikkelingen. Al kom ik vooral via youtube regelmatig uit op jullie prestaties. Ik heb zelfs al eens naar radio Wit Konijn geluisterd. Ik ben ook FB-vriend van jullie Waregemse drummer Kristof.

Groetjes,
Stefaan

PS : in wezen deed jouw verhaal mij onbewust terugdenken aan ‘de nacht van van Kristus Koning’ van Jean Pierre Van Rossem. Een oorlogsverhaal verteld op 3 manieren. En jullie muziek op G…., maar ja dat mag ik niet zeggen hé. Trouwens, het was van de jaren 80 geleden dat ik nog eens de naam ‘Ostrogoth’ had gehoord.”

Met het jaar ‘extra diepgang’ vroeg Stefaan zich af of onze zanger een jaartje dubbelde. Dat klopt.

Als een fotograaf plots de naam Woesten laat vallen op Herbakker TV

En een week later verschijnt er op Herbakker TV een interview met fotograaf Grégoire De Poorter, ooit een perscollega van onze zanger Bart. Ook hij gooit pluimen naar Woesten!