Waterlander: een traan van verdriet en ontroering

Artikel Meetjeslands Magazine Promeet, september 2017, door Geert Faes

Bart Van Damme maakt met Woesten plaat én film over de Gentse muziekscene van de jaren ’90

Bart Van Damme is net als Dave Grohl van de Foo Fighters van 1969 en voelde dit jaar een immense drang om – ook net als Grohl – een bijzondere projectplaat op te nemen. Het werd zelfs meer want naast de plaat, maakte Van Damme ook een film. Waterlander verwijst naar de woonkernen rond de Gentse haven en gaat niet alleen over het verdriet om het afscheid van Luc De Vos en om Willem De Smet (de ex-uitbater van café ’t Schransken nvdr.) maar ook over de ontroering over een generatie muzikanten uit de streek die een immense invloed hadden op Van Damme.

“Ik schreef al eerder een boek over de rockscene in het Meetjesland”, vertelt Van Damme, “maar één aspect van het boek wou ik uitdiepen in de film.” Bart verwijst naar een groep muzikanten die zich begin jaren ’90 op hielden in enkele café’s van Belzele (Luc De Vos, Jasper Steverlinck, Armand Bourgougnie, Bruno Deneckere, de gebroeders Ysabie nvdr.) Bart nam met zijn groep Woesten de plaat Waterlander op. “Op Waterlander staan 9 songs die de soundtrack voor de film vormen én waarvan vooral een trots uitgaat over wat wij meegemaakt hebben… Hoe straf was het wel niet dat zoveel fantastische muzikanten zich daar in het onooglijke havengebied van Gent manifesteerden én de rest van de Vlaamse rockscene beinvloed hebben.”

Niet alleen de plaat moest er komen maar er kwam dus ook een film. Van Damme zocht en vond subsidies. Cameramannen Alex Teerlinck en Lieven Vanoverbeke verfilmden het scenario dat Van Damme met Peter Ysabie schreef. Het werd een zwart-wit documentaire van een half uur die voor het eerst op 7 oktober in CC Stroming in Evergem-Sleidinge vertoond wordt (daar waar ook Barts roots liggen). Woesten speelt er aansluitend een theaterconcert bij met Erik Van Biesen en Micha Vandendriessche.