Het Laatste Nieuws brengt een portret van B.A.R.D.

In de reeks ‘Mijn stad’

“We vergeten soms hoeveel troeven het Meetjesland wel niet heeft”

“Bart Van Damme (53) is een geboren en getogen Meetjeslander. Het maakte hem niet uit waar hij zou wonen, maar het moest en zou in zijn geliefde regio zijn. Zijn hart voor de streek probeert hij door te geven aan anderen als marketingmedewerker voor Toerisme Meetjesland. Vanaf januari 2024 ruilt hij deze job en gaat hij aan de slag bij Comeet, Cultuurregio Meetjesland, als stafmedewerker cultureel erfgoed.” Zo begint het artikel in het Laatste Nieuws waarin ze, naar aanleiding van de release van de vinylplaat Storm over Damme, een portret tekenen van onze zanger. “Tevens is hij de frontman van Woesten, waarschijnlijk de bekendste Nederlandstalige rockband uit het Meetjesland.”
Enkele opmerkelijke citaten uit het verschenen artikel.

Arne Blomme, Het Laatste Nieuws, 17 december 2023

Dit is mijn huis…

“Toen ik eens Duits koppeltje vertelde over de geschiedenis van de Huysmansite hingen ze aan mijn lippen. We vergeten soms hoeveel troeven het Meetjesland wel niet heeft.” Zo start het verhaal.
“Mijn huis mag dan wel in Eeklo gevestigd zijn, mijn hart ligt ergens anders. Ik woon nu reeds twaalf jaar in de Oostveldstraat, op de grens van Lembeke en Eeklo. Daar woon ik samen met mijn vrouw en twee dochters, die inmiddels beiden op kot zitten in Gent. Voordien woonden we in de oude directeurswoning van de textielfabriek, maar die werd jammer genoeg te klein voor het architectenbureau van mijn vrouw Leen.”

Hier ben ik opgegroeid…

“Ik groeide op in Sleidinge in de Herritakkerlaan, nabij het voetbalveld. Mijn hele leven speelde zich daar af: ik ging er uit, zat in het bestuur van de fanfare en had er met ‘Cats in the Attic’ mijn eerste bandje. Hoewel ik nu elders woon, volg ik er het cultureel leven nog op de voet. Zo ga ik vaak naar het cultuurcentrum en ben ik lid van het comité ‘800 jaar Sleidinge’. Mijn oom was in Sleidinge ook eigenaar van zagerij Cornelis, die inmiddels is verhuisd naar Kluizen.”

Mijn favoriete plekje…

“Dat moet wel de Huysmanhoeve zijn, waar ik tot nu ook aan het werk ben als marketingmedewerker voor het Meetjesland en het Waasland. Ik vind het zo’n bijzondere plaats. De geschiedenis hangt er letterlijk aan de muren en zit er onder de grond. Als we kerken buiten beschouwing laten, zijn de Huysmanshoeve en de abdijsite van de cisterciënzinnen in Oosteeklo de twee oudste sites in het Meetjesland. Je hoeft niet ver te reizen om Vlaams cultureel erfgoed te ontdekken.”

Mijn favoriete fiets- of wandelroute…

“Via de Magermansdreef wandel ik erg vaak richting de Lembeekse bossen, die quasi aan mijn achtertuin grenzen. Ook het Scheutbos, een uitloper van de Lembeekse Bossen richting Eeklo, is prachtig.”

Hier kom ik tot rust…

“Dat moet wel in mijn eigen tuin zijn. Ik heb een er een weids zicht, wat erg ontspannend werkt. Ik vind het heerlijk om samen met een vriend een pilsje te drinken in de tuin en te praten over koetjes en kalfjes.”

Mijn beste vriend…

“Dat is Jurgen De Wever (de ontwerper van deze website, nota bene), die toevallig ook bij mij in de straat woont. Hij is één van de trekkers van het Cirque Constance in Kaprijke. Als jonge gast wilde ik graag deel uitmaken van dat festival, want ik vond de muziekbeleving er fantastisch: spelen voor een man of 1.000 op kleine podia in een afgelegen weide, omringd met kampvuren. Vorig jaar hebben ze bij wijze van afsluiting hun 20ste verjaardag gevierd, terwijl ze nog maar 19 jaar bestonden. Ik heb er alle edities meegemaakt en er een 8-tal keer opgetreden.”

Mijn mooiste moment…

“Dat moet de communie van mijn dochters zijn geweest in de oude Sint-Jozefkerk in Eeklo. Het feest ging door in het legendarische Café Passé in Assenede. Het voelt er aan als een stukje New York in de polders. We hebben er twee fantastische dagen beleefd samen met de familie.”

De dorpsgenoot die ik het meest bewonder…

“Dat moet Eddy De Ketelaere zijn. Hij is voorzitter van Horeca Meetjesland en baas van De Ramblas op de Markt in Eeklo. Wat ik zo waardeer aan hem, is dat hij ondernemend is en zaken in beweging probeert te brengen. Daarnaast heeft hij een speciale visie op de wereld. Ik vind Eddy het levende bewijs dat je niet in de politiek moet zitten om zaken te veranderen.”

Dit kan beter in mijn gemeente…

“Ik vind dat Eeklo moet evolueren naar een fiets-, wandel-, en winkelstad. Ik zou graag hebben dat we dezelfde weg opgaan als Ronse. Dat is net als Eeklo een voormalige textielstad, die zich in een paar decennia heeft ontwikkeld tot een mooie, aangename stad. Hier is de auto nog te veel koning. Zo moet er dringend komaf worden gemaakt met die dubbele tweevaksbaan in het centrum van de stad.”