Knipoog naar rijke rockverleden van het Meetjesland

Woesten brengt rockscène van de regio in kaart op eerste studioalbum en soundtrack

“Eerste album is knipoog naar het rijke rockverleden van het Meetjesland”

Het Nieuwsblad editie Eeklo-Deinze, vrijdag 9 juni 2017

Door journalist Ivan Vanhove

De Meetjeslandse rockgroep Woesten heeft met Waterlander haar eerste studioalbum uit. De negen stevige rocknummers vormen ook de soundtrack van de gelijknamige film. Die geeft een beeld van de Gentse en Meetjeslandse rockscène. “Een knipoog naar het verleden en een traan voor wie er niet meer is”, klinkt het.

Woesten staat voor de naar Eeklo uitgeweken Sleidingse zanger Bart Van Damme (47), de Evergemse drummer Kristof Van Driessche (41), bassist Nico De Zutter (42) uit Boekhoute en de naar Zelzate verkaste Eeklose sologitarist Elia De Mey (26).

Hoewel dat muzikaal kwartet amper vier jaar bestaat bracht het al drie minialbums uit. “Het is echter moeilijk om op een traditionele wijze een weg te banen in de Vlaamse rockwereld”, ondervindt Van Damme, “Daardoor kozen we voor een eigen project. Dat heet ‘Waterlander’ en is het auditief en visueel verlengstuk van mijn boek Cirque Constance, ’n eigenzinnige kijk op rock ‘n’ roll niemandsland. Geïnspireerd door de voorstellingen Calcutta en De Constateurs in Sleidinge maakten we een groot verhaal, waarin muziek en film samengaan. De realisatie van dit door het Evergemse gemeente-, Oost-Vlaams provinciebestuur en Cera ondersteunde project, duurde twee jaar maar we moesten rondkomen met een budget van 12.000 euro.

Wegens onvoldoende financiële middelen was een professionele aanpak niet mogelijk. “We werkten alle vier met hart en ziel aan ons concept en konden beroep doen op veel vrijwilligers. Dankzij de goodwill van velen is het resultaat prachtig. De naam Waterlander verwijst naar de woonkernen rond de Gentse haven. Het resultaat is een knipoog naar het verleden en een traan voor wat en wie er niet meer is. Onder meer Willem De Smet, de ex-uitbater van muziekcafé ’t Schransken, Luc De Vos en mijn vader Hedwig. De muziek was er eerst. Daarna is het idee van de film gegroeid. We hebben allen een band met het verhaal. Nico en Kristof als gewezen leden van de band van zanger Jasper Steverlinck, Elia, de neef van gitarist Zaman van Ze Noiz en ik als zanger van de Sleinse band Cats in the Attic.”

De negen nummers van Waterlander zijn stevige porties rauwe rock waarin ‘youngster’ De Mey verbluffende solo’s uit zijn gitaar tovert. Slechts vier van de negen nummers zijn nieuw. De overige vij zijn geplukt uit de drie demo’s.