Vinylplaat ‘Storm over Damme’ belicht in Het Nieuwsblad/De Gentenaar


Woesten brengt met ‘Storm over Damme’ eerste vinylplaat uit met bijhorend prentenboek

“Laatste deel van een trilogie over leven in vooral Gents havengebied”

Evergem/Sleidinge/Eeklo – In voorverkoop kan je tot midden december voor 30 euro van muziekgroep Woesten exclusief de gloednieuwe plaat ‘Storm over Damme’ kopen. Het rijk geïllustreerde boek met ruim 50 pagina’s krijg je daarbij cadeau. De opbrengst gaat niet in de zakken van Woestens vijf muzikanten, maar wordt in andere culturele projecten gepompt. Daarmee bewijzen frontman Bart Van Damme en zijn vier maats dat Woesten meer is dan een Meetjeslandse Nederlandstalige rockband.

Ivan Van Hove – Het Nieuwsblad/De Gentenaar 21/11/2023

“Er was al een tijdje vraag naar een vinylplaat van Woesten”, zegt de naar Eeklo verkaste Sleidingenaar Van Damme. Hij is de zanger en de frontman van Woesten. “Met Storm over Damme beantwoorden we die vraag. De zes nieuwe nummers op een grote schijf (45 toeren) vormen het laatste deel van een trilogie over een leven vooral in het Gentse havengebied en zijn sluitstuk van een gigantisch artistiek project dat ontstond tijdens de corona-jaren. We zouden Woesten niet zijn als we aan de muziek geen verhaal zouden koppelen. Met een knipoog naar mijn familienaam is de titel van het boek ook ‘Storm over Damme’. Ik schreef het fictief verhaal en de naar Sleidinge uitgeweken Ertveldenaar Tim Bekaert maakte de prenten. Van hem zijn, als medewerker van Radio Wit Konijn, ook zijn scherpe humor bekend.”, bevestigt Bart.

Soort Rode Ridder

In Van Dammes fantasierijk verhaal is de gewezen Gentse poorter Frans Ackermans de hoofdfiguur. “Als een soort Rode Ridder uit de 13de eeuw doolt hij door Europa. In het verhaal stel ik me vragen over het ontstaan van Het Zwin, Damme en zelfs de welvaart van Vlaanderen. Professioneel producer Tim Toegaert, grafisch ontwerper Jos Notteboom uit Sint-Laureins en de Evergemse fotograaf Michel Goessens zijn de andere medewerkers aan Woestens jongste productie. Met de remix van het nummer ‘Disco Adelaar’ bewees ook de Ertveldse producer Johan Engels zijn kwaliteiten.”, beklemtoont Van Damme.

Waterlander, de film

‘Waterlander’ (2017) was het eerste deel van de trilogie en bestond naast muziek ook uit een film. “Daarmee belichtten we de haven van Gent en de muziek die ik als 18-jarige intens beleefde. De tiein nummers van ‘De Harmonie WSTN’(2020) gingen dan weer over wat ik vanuit het oogpunt van een 12-jarige kwijt wilde over mijn familie en het dorp Sleidinge. ‘Storm over Damme’ (2023) is de getuige van mijn passie als 9-jarige voor stripverhalen en meer specifiek voor die van De Rode Ridder.” Vertelt Bart.

Al drie boekingen

De zes nummers van de vinylplaat ‘Storm over Damme’ zijn ook op een mini-CD gezet. “Je koopt het prentenboek voor 30 euro en je krijgt er de mini-CD maar ook gratis de muziek van onze vorige CD ‘De Harmonie WSTN’ met tien nummers erbij.”, belooft Van Damme. Voor hem en zijn muzikale vennoten Elia, Kristof, Nico en Matyas van de feitelijke vereniging is het alvast leuk dat ze al drie boekingen hebben voor de voorstellingen van ‘Storm over Damme’. Ze presenteren dat muzikaal project met optredens op 26 april 2024 in zaal Stroming, Cultuurcentrum Evergem; op 17 mei in Cultuurfabriek van Stad Damme in Sijsele en op 7 juni in Cultuurcentrum De Herbakker in Van Dammes thuisstad Eeklo.

Naar de webshop >